Overtuiging


Als mensen aan me vragen wat ik nu eigenlijk doe, levert de opmerking “ik ben coach” meestal meer vragen dan antwoorden op. “Wie of wat coach je dan?” Simpele vraag, maar lastig uit te leggen. De moeilijkheid van het antwoord zit in de overtuiging van de vragensteller. Als voorbeeld kan ik deze foto nemen. Op de vraag “wat zie je” krijg ik veel verschillende antwoorden. Dat zegt iets over de focus en overtuiging van de kijker.

Persoonlijke ontwikkeling
Soms is een vraagsteller ervan overtuigd dat een coach alleen mensen met een probleem ziet en spreekt. Soms is dat ook zo, maar dat hoeft niet. Het is eigenlijk de vraag van de coachee die bepaalt waar het over gaat. Die vraag kan verschillen van probleemoplossend, het optimaliseren van je capaciteiten of het aanleren van nieuwe vaardigheden. Vrij vertaald begeleid ik persoonlijke ontwikkeling op allerlei gebied, op basis van respect, gelijkwaardigheid en vertrouwelijkheid. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, keuzes, weerstand, communicatie, zelfvertrouwen, zingeving en zakelijk ontwikkelen van missie en visie.

Een selfie maken van de binnenkant
Vergelijk het met het maken van een selfie. De selfie wordt kritisch bekeken en bijgesteld, voordat het gewenste resultaat is bereikt. Tijdens het coachen maak je eigenlijk ook een selfie, maar dan van de binnenkant. Om tot een gewenst resultaat te komen, kun je ook deze selfie kritisch bespreken en bekijken. Misschien ontdek je eigen overtuigingen die je eigen optimale self(ie) in de weg staan.

Deze eerste blog is bedoeld om een toelichting op mijn bedrijf coach-en te geven; geschreven vanuit mijn overtuiging dat dit mijn werk als coach verduidelijkt. Maar het kan ook zijn dat dit meer vragen oplevert…..